Görans sidor

Av Göran Göransson


vallby2

Foto: Elsa Göransson tog bilden under en flygtur med flygkapten Tommy Mårtensson
 


Om Vallby-Salarps historia och utveckling
 

Vallby-Salarp är den by på Österlen där vi har våra rötter. Det finns idag inte många arbetstillfällen i en liten kyrkby som Vallby. Men som många andra byar i Sverige finns det en intressant och lång historia som kan vara värd att bekanta sig med.

Vår ambition är lättsam. Det handlar inte om forskning eller särskilt djuplodande analyser i kulturgeografi eller andra vetenskaper. Mera om den tid vi själva upplevt och lite till kanske (att få tid att skriva är vårt största problem).

När jag växte upp i Vallby på 50- och 60-talet fanns det ett rikt föreningsliv. Invånarantalet låg vid ingången till 40-talet på runt 1000 (idag 373). Barnkullarna var stora och materialismen hade inte fått grepp om människorna (det fanns å andra sidan få som hade kontanta tillgångar). Föreningslivet var byns hjärta. Ungdomarna spelade fotboll på egen plan. Ekonomin baserades på idrottsföreningens syjunta och den årliga auktionen på Glimmingehus. Röda Korsföreningen finansierade tvättstugan och man byggde fryshus som andelsförening.

Vår avsikt är att samla in en del material och publicera detta. Elektronisk publicering, IT-samhället kommer, men det kan aldrig bli bättre eller sämre än vad vi själva gör det till. Internet ger för första gången i historien den enskilde möjlighet att nå ut till en större publik.

Det finns egentligen bara en person som på allvar studerat Vallbys historia. Förre kyrkoherden Curt Wallin. Hans bok om Jens Holgerson Ulfstand och Glimmingehus är mycket detaljrik och intressant. På Österlendata kan man finna en särskild Hemsida om Österlen. Glimmingehus och dess historia är en central del av Vallbys utveckling. Nytt för i år är att Österlens Släkt- och Folklivsforskarförening har en egen hemsida med ett omfattande material. Ordförande är Magnus Lindskog.

Det har funnits många personligheter i Vallby. Alfred Bengtsson, skomagaren, minns man särskilt. Inför den kommande fotbollsmatchen anslogs laguppställningen på vänthallens anslagstavla. Den var undertecknad med U.K. (uttagningskommittén) i praktiken lagledaren Agne Svensson, Torsten Persson, Eve Bengtsson och några till. Att Allan Svensson skulle stå i mål var självklart (han var Vallby IF:s legendariske målvakt), resten fanns det säkert delade åsikter om. Tre fotbollsspelare stod i en klass för sig, särskilt när det gällde antalet spelade matcher, Nils Nilsson, 528, Eve Bengtsson, 443 och Allan Svensson, 402. Den 18:de oktober 1997 var det en jubileumsfest på Glimmingehus där ett 60 tal personer träffades och firade VIF:s tillkomst för 60 år sedan.   Kjell Lindströms festvisa  finns här!

 

 

 

 

 

1klass

Första klass, 1953, Signe Landgren

SKOLHUS

Skolhuset 1996

2klass

Andra klass, 1954, Signe Landgren

vkyrka

Vallby Kyrka, Juni 1996

syjunta

Syjunta hemma hos familjen Lindström (-50)

betfro

Tid att hacka betfrö

Görans sidor   Flygbild   Vallby IF 1969   Fotbollsvisan